Genel Tanıtım
Enfeksiyon hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar ve intaniye olarak da bilinir, bulaşıcı hastalıkların tanısı, tedavisi ve kontrol altına alınması alanında uzmanlaşmış bir tıp dalıdır. Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı büyük ölçüde hastane kaynaklı enfeksiyonlarla ya da hastane dışında gelişen salgınlarla mücadele eder

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları HIV/AIDS gibi bazı karmaşık hastalıklarda diğer uzmanlarla da müzakere ederek farklı uzmanlık alanlarından yararlanırlar. Her ne kadar uzmanlık alanı enfeksiyon hastalıkları olmayan hekimler tarafından çoğu tedavi edilebilse de, anlaşılamayan ya da ciddi olgularda enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına danışılmaktadır. Örneğin sebebi bilinmeyen bir ateşin anlaşılmasında yardım istenebilmektedir.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları hastanede servislerde görev yapabildikleri gibi, kliniklerde de görev yapabilmektedirler.

Uzmanlar, hastalığa neden olan mikrobun cinsini ve türünü tespit etmek için çeşitli testler yaparlar. Başlıca testler Gram boyama, kan kültürleri, serolojik testler, gen tayini testleri ve Polimaraz Zincir Tepkimesi testidir.

Uzmanlar enfeksiyonu tedavi etmek için çok çeşitli mikrop karşıtı ilaçlar kullanırlar. Kullanılacak ilaçlar etkenin cinsine bağlıdır, örneğin, bakterilere karşı antibiyotik ilaçlar, virüslere karşı antiviral ilaçlar, parazitlere karşı antiparaziter ilaçlar ve mantarlara karşı antifungal ilaçlar kullanılır.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve Tedavi için lütfen doktorunuza başvurun.

Doktorlar
Uzm. Dr. Zehra DOĞAN TOMUL